Betalningsanmärkning – vad innebär det?

I sin mest grundläggande form är en betalningsanmärkning en indikation till ekonomiska intressenter (såsom banker, bolåneföretag och kreditgivare) att du inte skött din betalningar.

Betalningsanmärkningar är offentliga uppgifter och registreras hos Kronofogden. För privatperson så ligger en anmärkning kvar i Kronofogdens register i 3 år. För företag gäller fem år.

Eftersom kreditföretagen utför kreditscoring, med bas i en kreditupplysning (som i sin tur hämtar färska uppgifter från Kronofogden) så är det fullt möjligt att banken och lånegivaren kan få nys om din betalningsanmärkning redan samma dag den registreras.

En betalningsanmärkning kan innebära – och innebär ofta – ett hinder för att du ska få låna pengar. Hos de allra flesta banker och kreditföretag innebär en dylik anmärkning att du blir underkänd som kund per automatik.

De senaste åren har det dock dykt upp flera låneföretag där en betalningsanmärkning inte nödvändigtvis måste innebära avslag; och som tittar på flera olika faktorer i sin bedömning. Ofta är dock räntan för dessa lån högre, eftersom låneföretaget vill ha kompensation för den ökade risk det innebär att låna ut pengar till en individ som inte skött sina betalningar tidigare. En förutsättning för dessa lån är att du redan har löst din skuld hos fogden.

Här följer ett par alternativ för dig som har betalningsanmärkning, men som behöver ett SMS/Snabblån:

Kredit365 gör en individuell kreditprövning och här måste inte en anmärkning innebära lånestopp. Lån mellan 1000-3000 kr.

Cash2you har också en kreditscoring där en betalningsanmärkning kan uppvägas av andra faktorer för att få låna.

Scenario – vägen till en anmärkning.
Här nedanför hittar du en bild från Datainspektionen om hur ärendet från en räkning och fram till en betalningsanmärkning kan gå till.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes