Mejlfrågan: varför är det högre ränta på smålån?

I DET HÄR INLÄGGET TÄNKTE vi titta lite närmare på en vanligt återkommande fråga. Åtminstone för alla som funderar på att ta ett snabblån. Och det är varför det vanligen är högre ränta på ett mikrolån jämför med ett “vanligt” blancolån, låt säg runt 50 000 kr eller, än mer tydligt, jämfört med ett bolån.

Inte minst är det här en fråga som ofta stöts och blöts i media. Det talas om ockerräntor, skuldfällor och unga som hamnar hos Kronofogden. Men sällan, för att inte säga aldrig, finns det några nyanser i debatten.

En sådan nyans diskuterade vi i det här inlägget, där vi pekade ut ett mycket tydligt – och tillika vanligt förekommande – scenario där det kan vara ekonomiskt att ta ett snabblån.

En annan nyans handlar om risktagande. Alla som har aldrig så lite koll på finansiella begrepp vet om att en viktig faktor när kreditföretagen räknar ut sin ränta är just risknivån. Och det står bortom allt rimligt tvivel att mikrolån innebär en mycket högre risk för kreditföretagen än andra slags lån: exempelvis lån där det finns ett substansvärde i botten, det vill säga ett lån med säkerhet, som banken eller kreditföretaget kan driva in, om låntagaren inte skulle betala sina skulder.

Högre risk är alltså lika med högre ränta.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes