Om Ränta & Effektiv Ränta – Likhet och Skillnader

För ett tag sedan så fastställde finansinspektionen att alla företag som sysslar med så kallade mikrolån måste redovisa den effektiva räntan för sina kunder. Det är alltså numera lag på detta.

Men vad innebär egentligen effektiv ränta? Och vad är skillnaden gentemot “vanlig” ränta?

Okej, vi vet. Det är lätt att bli förvirrad. Därför ska vi försöka förklara detta så enkelt som möjligt.

Vi tar det steg för steg.

Vi börjar med att fastställa definitionen på vad som menas med att betala vanlig ränta på ett lån. Och detta är inte så svårt. Räntan är helt enkelt kostnaden för att få låna pengar.

Denna uttrycks i de allra flesta fall som en procentsats av lånesumman. Exempelvis: För att få låna 80 000 kr så kräver banken 9% i ränta. Utifrån detta, och beroende på tiden för amortering, kan man sedan räkna ut vad lånet kommer att kosta totalt sett.

Och detta sistnämnda, det vill säga lånets totalkostnad, är detsamma som den effektiva räntan.

Vi sammanfattar.

  • 1. Ränta = kostnad för att få låna pengar.
  • 2. Effektiv ränta = en uträkning av lånets totala kostnad över hela låneperioden.

Som du kanske har noterat så visas den effektiva räntan nästan alltid som en procentsats på låneföretagens hemsidor. Det ska dock påpekas att denna procentsats är uträknat för en låneperiod om 1 år.

Hela meningen med att tydliggöra den effektiva ränta är att du som kund snabbt ska kunna jämföra olika lån utan att behöva ta hänsyn till dolda avgifter. Kom ihåg att den effektiva räntan visar HELA KOSTNADEN för lånet.

Enligt vår mening är tjatet om den effektiva räntan både positiv och negativ.

Å ena sidan är det bra att man kommer bort från ett system med konstiga tilläggsavgifter och “kreativ” prissättning; och att konsumenterna kan få en snabb överblick av hela lånekostnaden och på så vis kan jämföra olika lån på ett korrekt sätt.

Å andra sidan är den effektiva ränta alltid en relativ procentsats. Därför tappar den också fokus på den absoluta summan för lånet. Som lånekund bör du därför alltid vinlägga dig om vilken totalsumman blir. 200 kr i absolut summa kan ju bli en effektiv ränta på flera tusenprocent beroende på hur stor summa du vill låna.

Men 200 kr är ju alltid 200 kr, oavsett procent, eller hur?

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes